Home | Contact us | My Profile| Sign In| Member Login| Counseller Login
  Ranking | Exams | Online Test | Results | Blogs | Career Counselling | News Room | Study Abroad | Add Your Institute

 
Universities in India
Open Universities
Central Universities
Deemed Universities
Institution in India
Pvt./Govt./Atonomus
IIT/IIM/ITS etc.
Colleges in India
Medical
Engineering
Management
State/Alpha/Search
Courses in India
Regular
Part Time
Correspondence
High School
Statewise
ICSE
CBSE
Study Abroad
TOFFEL
ACT
GRE
GMAT
Question Bank
Solved Papers
Company Papers
Placement
Solved Paper
IAS Sample Question Papers - General Studies (Papers I and II) 2006 - Mains
IAS General Studies 2006
INDIAN HISTORY

1) Consider the following statements :-
1. The Charter Act 1853 abolished East India Company's monopoly of Indian trade.
2. Under the Government of India Act 1858, the British Parliament abolished the East India Company altogether and undertook the responsibility of the ruling India directly

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: - (b)
Expl: - The Monopoly trading rights of East India Company was abolished by the
Charter of 1813.

2) When Raja Wodeyar founded the Kingdom of Mysore, who was the ruler of the
Vijayanagar Empire?

(a) Sadasiva
(b) Tirumala
(c) Ranga II
(d) Venkata II
Ans: - (d)
Expl: - Venkata II was the last great ruler of Aravindu dynasty with his Permission
Raja Wodeyar founded Mysore.

3) Between which of the following was the ancient town of Takshasila located?

(a) Indus and Jhelum
(b) Jhelum and Chenab
(c) Chenab and Rave
(d) Rave and Beas
Ans: - (a)
Expl: - Taxila was one of the ancient learning centres. Chandragupta Maurya studied
here. It was also a Buddhist site.

4) Withe reference to the invaders in ancient India, which one of the following is the
correct chronological order?


(a) Greeks - Sakas - Kushans
(b) Greeks - Kushans - Sakas
(c) Sakes - Greeks - Kushans
(d) Sakas - Kushans - Greeks
Ans: - (a)
Expl: - In Post Mauryan Peroids, there were three important foreign dynasties to
rule India. They were Greeks (200BC), Sakas(100 BC) and Kushanas(50AD).


5) Consider the following statements :?
1. The Ikshvaku rulers of Southern India were antagonistic towards Buddhism.
2. The Pala rulers of Eastern India were Patrons of Buddhism.


Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: - (b)
Expl: - The Ikshvaku rulers Patronised Buddhism. They Renovated the famous Buddhist
chaityas of Nagarjuna Konda and Amaravati.

6) Which one of the following revolts was made famous by Bankim Chandra Chatterjee
in his novel Anand Math

(a) Bhil uprising
(b) Rangpur and Dinapur uprising
(c) Bishnupur and Birbhum rebellion
(d) Sanyasi rebellion
Ans: - (d)
Expl: - 'Bande Matram' song of 'Anand Math' was based on Sanyasi rebellion.

7) In the year 1613, where was the English East India Company given permission to set
up a factory(trading post)?

(a) Bangalore
(b) Madras
(c) Masulipattam
(d) Surat
Ans: (d)
Expl: - The first settlement of English was Masulipattam(1611).

8) With reference to the revolt of the year 1857, who of the following was betrayed by a
friend; captured and put to death by the British?

(a) Nana Sahib
(b) Kunwar Singh
(c) Khan Bahadur Khan
(d) Tantia Tope
Ans: - (d)
Expl: - Tantia Tope , the famous Gurellia warfare expert was betrayed by the Zamindari
friend Mansingh.

9) Under whose presidency was the Lahore Session of the Indian National Congress held
in the year 1929 wherein a resolution was adopted to gain complete independence from the British?

(a) Bal Gangadhar Tilak
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Motilal Nehru
Ans: - (c)


10) "Lectures from Colombo to Almora" is based on the experience of which one of the following?


Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3, only
(c) 1 and 2, only
(d) 3 only
Ans: - (d)


11) Consider the following statements about Madam Bhikaji Cama :


(1) Madam cama unfurled the National Flag at the International
Socialist Conference in Paris in the year 1907.
(2) Madam cama served as private secretary to Dadabhai Naoroji.
(3) Madam cama wasorn to Parsi parents
(a) 1,2 and 3.
(b) 2 and 3 only.
(c) 1 and 2 only.
(d) 3 only.

Ans: - (b)
Expl: - Madam Cama unfurled the National Flag at 'Stuttgart' in Germany.

12) Who was the Governor-General of India during the Sepoy Mutiny ?


(a) Lord Canning
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Hardinge
(d) Lord Lytton
Ans: - (a) Expl:

- Expl: - Lord Canning was the last Governor - General and first Viceroy of India.
His tenure : 1856 - 1862.
13) In Indian history, who was Abdul Hamid Lahori ?

(a) An important military commander during Akbar's reign
(b) An official historian of the reign of Shah Jahan
(c) An important noble and confidant of Aurangzeb
(d) A chronicler and poet during the reign of Muhammad Shah
Ans: - (b)
Expl: - Lahori wrote 'Badshah - Nama' in Persian.

14) Bhakta Tukaram was a contemporary of which Mughal Emperor ?

(a) Babar
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Aurangzeb
Ans: - (c)
Expl: - Bhakta Tukaram was the contemporary of the Mughal Emperor Jahangir and
Prince Aurangazeb.


15)Which one of the following is the correct chronological order of the Afghan rulers to
the throne of Delhi ?

(a) Sikandar Shah - Ibrahim Lodi - Bahlol Khan Lodi
(b) Sikandar Shah - Bahlol Khan Lodi - Ibrahim Lodi
(c) Bahlol Khan Lodi - Sikandar Shah - Ibrahim Lodi
(d) Bahlol Khan Lodi - Ibrahim Lodi - Sikandar Shah
Ans: - (c)
Expl: - Founder : Bahlol Lodi; Last Ruler : Ibrahim Lodi.

16) Who among the following laid the foundation of Rashtrakuta Empire ?

(a) Amoghavarsha I
(b) Dantidurga
(c) Dhruva
(d) Krishna I
Ans: - (b)
Expl: - Founder of Rastrakuda dynasty. Fuedatory of Chalukyas of Bhadami.
Performed Hiranya Garpa ceremony.

17) Match List I ( Finding/Invention/Calculation ) with
List II ( Ancient Indian Scholar ) and select the correct answer using the code given below the lists :

List I List II
( Finding/Invention/ ( Ancient
Calculation ) Indian Scholar )

A. Time taken by the Earth 1. Aryabhatta
to orbit the Sun

B. Calculation of the value of 2. Bhaskaracharya
('pi')

C. Invention of the digit zero 3. Budhayana

D. The game of snakes and 4. Gyandev
ladders

Code : A B C D

(a) 2 4 1 3
(b) 1 3 2 4
(c) 2 3 1 4
(d) 1 4 2 3
Ans: - (?)
Expl: - A) Time taken by the Earth to orbit the Sun - Bhaskara Charya
B) Calculation of the value of (pi) - Aryabhatta
C) Invention of the digit zero. It was first mentioned in Aryabattam. But,
it existed before
D) The game of Snakes and Ladders - Budhayama


18) Which one of the following is not correctly matched ?

Prominent Indian Writer Language

(a) Raja Rao : Telugu
(b) Gobind Trimbuk Deshpande : Marathi
(c) Subramaniyam Bharati : Tamil
(d) Tara Shankar Joshi : Gujarati
Ans: - (a)
Expl: - Raja Rao wrote in English, He wrote KantaPuma. The serpent and the Rope,
The Cat and Shakespeare.

19) Match List I ( Place of Archaeological Monument ) with List II ( State ) and
select the correct answer using the code given below the lists :

List I List II
( Place of Archaeological ( State )
Monument )

A. Sisupalgarh 1. Assam
B. Piprahwa 2. Manipur
C. Goalpara 3. Orissa
D. Bishnupur 4. Uttar Pradesh

Code :
A B C D

(a) 2 4 1 3
(b) 1 3 2 4
(c) 3 4 1 2
(d) 1 4 2 3
Ans: - (c)


20) Which one of the following pairs is correctly matched ?

(a) Vikramsila Monastery : Uttar Pradesh
(b) Hemkund Gurudwara : Himachal Pradesh
(c) Udhayagiri Caves : Maharashtra
(d) Amaravati : Andhra Pradesh Buddhist Stupa

Ans: - (d)
Expl: - (a) Vikramsila Monastery : Bengal
(b) Hemkund Gurudwara : Punjab
(c) Udhayagiri Caves : Orissa


21) The Allahabad Pillar inscription is associated with which one of the following ?

(a) Mahapadma Nanda
(b) Chandragupta maurya
(c) Ahoka
(d) Samudragupta
Ans: - (d)
Expl: -Allahabad Pillar inscription of Samudragupta was written by his court poet
and Commander-in-chief Harisena in Sanskrit.

22) Which one of the following pairs is not correctly matched ?

(a) State Recorganization Act : Andhra Pradesh
(b) Treaty of Yandabu : Assam
(c) State of Bilaspur : Himachal Pradesh
(d) Year 1966 : Gujarat becomes a state

Ans: - (d)
Expl: - The state of Gujarat was created in 1960.

23) The initial design and construction of whih massive temple took place during the
reign of Suryavarman II ?

(a)Sri Mariamman Temple
(b) Angkor Vat
(c) Batu Caves Temple
(d) Kumakhya Temple

Ans: - (b)
Expl: - Angkor Vat, a Vishnu temple was built by Suryavarman II.

24) Assertion (A) : Muhammad bin Tughluq Issued a new gold
coin which was called Dinar by Ibn Batutah.
Reason (R) : Muhammad bin Tughluq wanted to issue token
currency in gold coin to promote trade with
West Asian and North African countries


Ans: - (c)